Totaal-Check® is een urine thuistest voor mannen en vrouwen om te testen op 11 verschillende parameters in urine. Urine biedt een goede afspiegeling wat er zich afspeelt in het lichaam. Totaal-Check® is de eerste en meest uitgebreide urinetest om zelf thuis uit te voeren. De test bestaat uit een plastic strip met elf op de strip bevestigde urine testen. Bij een positief resultaat op een test - en zeker op meerdere testen - kan verder onderzoek noodzakelijk zijn. Neem dan contact op met uw huisarts. 

Urine ondergaat veel veranderingen bij de aanwezigheid van bepaalde aandoeningen of lichamelijke afwijkingen. Nog voordat deze aan zijn te tonen in het bloed. Urine analyse is een zeer bruikbare indicator bij gezondheid of ziekte en kan zo een rol spelen bij een routinematige gezondheid-screening. Totaal-Check® kan helpen bij het diagnosticeren en monitoren van metabolische of systematische aandoeningen welke de werking van de nieren beïnvloeden, bij endocriene ziekten (o.a. diabetes, schildklier aandoeningen en verdere aandoeningen van hormoon afscheidende organen zoals bijnieren, geslachtsorganen en de alvleesklier) en afwijkingen aan de urinewegen.


VRAGEN EN ANTWOORDEN

1.    V: Wat zijn de gangbare symptomen van een urineweginfectie?

A: Meest voorkomend zijn: irritatie of pijn tijdens het plassen, vaker moeten plassen, koorts en pijn in de rug of lenden.

2.    V: Moet ik mij zorgen maken bij met name een positieve test op bloed?

A:  De urineweg bij een gezond persoon bestaat uit 2 nieren, 2 urineleiders, een urinebuis en de blaas. De functie van de nieren is het overtollige vocht, samen met afval producten, af te drijven. Dit wordt verzameld in de blaas door holle buisjes (urineleiders). Bij bloed in de urine (hematurie) lekt er bloed in de urineweg. De oorzaak kan zijn een: urineweginfectie, nier infectie, extreme zware lichamelijke inspanning, gebruik van bepaalde medicatie, nierstenen, nierkanker of een vergrote prostaat. Specifiek bij een urineweginfectie treden vaak een of meerdere van de onderstaande symptomen op: troebele urine, donkere urine (rood – bruin), verhoogde aandrang, vaker moeten plassen, hoge koorts, pijn in de zij en rug, druk op het bekken, misselijkheid, overgeven en een onaangenaam gevoel in de onderbuik. Bloed in de urine dient altijd nader onderzocht te worden. Neem dus contact op met uw (huis)arts bij een positieve test op Bloed.

3.    V: Kan ik ook een urineweginfectie hebben zonder symptomen?

A: Ja.  Een urineweginfectie kan ook voorkomen zonder symptomen bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. 

4.    V: Moet ik testen met de eerste ochtendurine?

A: Hoewel u iedere urine van de dag kunt gebruiken, valt dit wel aan te raden. De eerste ochtendurine bevat de meeste bacteriën indien u een urineweginfectie heeft. Vrouwen moeten de test niet uitvoeren tijdens de menstruatie.

5.    V: Hoe nauwkeurig is the test?

A: De resultaten van Totaal-Check® zijn vergeleken met vergelijkbare professionele urine teststrips. De studie toont een zeer goede overeenkomst aan voor de verschillende parameter.

6.    V: Wordt de test beïnvloed door bepaald eten, alcohol of gangbare medicijnen?

A:  Algemeen: de meeste substanties reageren niet op de test. Neem contact op met uw arts indien u antibiotica neemt. Sommige medicijnen of vitamine preparaten (bijvoorbeeld vitamine B2) kunnen de kleur van de urine beïnvloeden en kunnen een foutief resultaat veroorzaken. Grote hoeveelheden vitamine C (niet het geval bij een normaal dieet) kan leiden tot een foutief negatief resultaat. Stop met Vitamine C preparaten 24 uur voordat u de test afneemt.

7.    V: Hoe moet ik de uitslag(en) van de test(en) beoordelen?

A:  Van belang is altijd dat u niet zelf beslissingen neem van medische aard. Zeker bij meerdere afwijkende resultaten is het zeer raadzaam om contact op te nemen met uw (huis)arts. Hij of zij kan dan beoordelen of verder onderzoek noodzakelijk is.

8.    V: Waar kan ik meer uitleg vinden over de verschillende parameters/testen en mogelijke oorzaken van afwijkende resultaten?

A:  Algemeen: uw (huis)arts is in staat om de mogelijke afwijkende waardes te beoordelen en het verband te leggen tussen meerdere afwijkende uitslagen. Voor meer informatie over de parameters (en mogelijk gerelateerde aandoeningen) kunt u terecht op deze website onder "Waarop kan ik testen" Met klem wijzen wij u erop dat alleen uw (huis)arts de kennis en kunde heeft om u dit uit te leggen.

9.  V: Hoe vaak raad u mij aan om te testen?

A:  Dit hangt sterk af van uw persoonlijke situatie en medische voorgeschiedenis. Voor een algemene check is het echter verstandig om minimaal 2 maal per jaar een urine screening uit te voeren.

Totaal-check - Meest uitgebreide urinetest voor thuis - 3 complete testen 
Totaal-check - Meest uitgebreide urinetest voor thuis - 3 complete testen

 

 

 

Joomla Templates by Joomla51.com